Skip to the content

Månedskommentar for februar

Februar har vært måneden for utsettelser.

Vi kjenner alle til det. Boden skulle vært ryddet, men det er fint vær, så vi utsetter det litt. Gangen skulle vært pusset opp, men det er en bra fotballkamp på TV, så vi utsetter oppussingen nok en gang. Prokrastinering eller utsettelsesatferd betegner å utsette eller forsinke noe man har bestemt seg for å gjøre. I februar kan det virke som også de store statslederne har utsatt de vanskelige sakene.

Utmeldingsdag for britene og den mye omtalte Brexit nærmer seg, og de tidligere harde frontene har blitt mykere. Tidligere har statsminister May vært klar på at enten får man på plass en avtale med EU før 29. mars eller så forlater man EU uten avtale den samme datoen. Parlamentet skal stemme over ett nytt forslag 12.mars, men mye er fortsatt uklart. Blant annet hva de skal stemme over. Mange håper og tror nå på en utsettelse av utmeldingen av EU, og Theresa May åpner også for en utsettelse.

I desember ble statslederne i USA og Kina enige om en tre måneder lang pause i handelskrigen mellom landene, og USA utsatte den nye økning av importavgiften på kinesiske varer som var planlagt ved nyttår til 1. mars. I februar utsatte USA denne fristen ytterligere uten å sette en ny dato. Årsaken til utsettelsen er god fremdrift i samtalene mellom Kina og USA.

Aksjemarkedene har satt pris på utsettelsene og har steget kraftig i februar, og det har vært en fortsettelse på det positive sentimentet vi så også i januar.